Att spricka vid förlossning!


De flesta spricker vid en förlossning.

Det är ovanligt att man klarar sig helt från sprickningar under förlossningen. För det mesta spricker man lite utan att det vållar några större besvär. Förstföderskor löper i allmänhet större risk att spricka lite. Bara 7% av förstföderskorna klarar sig utan synliga sprickor medan var tredje omföderska gör det.

Perinealruptur, att man ska spricka ut i mellangården, är något som många kvinnor oroar sig för inför förlossningen. Nära hälften av de som drabbas upplever inkontinens som en effekt av rupturen. På Akademiska sjukhuset i Uppsala 1995-1996 har man funnit att knappt 4% av kvinnorna fick fjärde gradens ruptur. Faktorer som påverkade risken att drabbas var förstagångsförlossning, förlossning i hukande ställning, kvinnans ålder över 35 år, födelsevikt över 4 kg, förlossning med sugklocka, median episiotomi, oxytocintillförsel samt förlossning mellan 3.00 och 6.00 på morgonen.

Något man kan tänka på är att välja en förlossningsställning som bidrar till att minska risken för stora bristningar. I vissa fall kan också kejsarsnitt vara ett bättre anternativ än att använda sugklocka om barnet är stort.

Sfinkterruptur

Så gott som alla kvinnor som föder barn vaginalt spricker lite i underlivet. Ofta är sprickorna så små att de inte ens behöver sys. Förlossningstång och sfinkterruptur (spricka som går till slutmuskeln runt anus) är några av de största anledningarna till att kvinnor fick problem att hålla avföring och/eller gaser. De flesta skadorna i bäckenbotten uppstår i samband med den första vaginala förlossningen. Det är inte säkert att kejsarsnitt förhindrar skador om förlossningen väl har startat. Oftast sker de största sprickorna i samband med att barnet har behövt hjälp ut så man kan säga att ju färre och mindre ingrepp under förlossningen desto bättre.

Förlossningsställningen påverkar också risken att spricka. Att ligga på sidan och föda utgör minsta risken för sprickor i mellangården, två tredjedelar av födande kvinnor slipper sprickor om de ligger på sidan och föder. Att sitta på huk och föda utgör störst risk att spricka i mellangården, särskilt bland förstföderskor. Knästående och skydd genom att barnmorskan håller över mellangården när barnet föds minskar risken för sprickor hos förstföderskor medan massage ökade risken för sprickor.

I en svensk studie fick 3% anal sfinkterruptur i samband med förlossningen. Största riskfaktorerna var förstföderska, hög födelsevikt, inget manuellt skydd av perineum, dålig översikt över mellangården, svullnad i mellangården, lång förlossning, utdraget utdrivningsskede, oxytocindrop, klipp, sugklocka och epiduralbedövning.

Bäckenbottenövningar och massage av mellangården efter förlossningen kan hjälpa att återställa muskelfunktionen.

SAMTLIG INFO HÄMTAD FRÅN www.9manader.nu



Har du råkat ut för sfinkterruptur finns det trådar att följa med i och prata av sig med andra som råkat ut för samma sak! Här hittar ni den!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0